Esiintyjän opas

Syke nousee, kaulus kiristää ja otsa hikoaa.
Julkinen esiintyminen jännittää aina.

flik_icon
Riku Pyhälä

2017 / 01 / 05

Kirjoittaja työskentelee FLIKissä Content Ninjana. Sekin on aika jännää.

Julkisesta esiintymisestä on tullut työelämässä arkipäivää, ja moni tuskailee tilanteen kanssa. Paksut amerikkalaiset esiintymisoppaat tuntuvat yhtäkkiä houkuttelevilta. Parhaissa oppaissa toistuvat kuitenkin muutamat yksinkertaiset asiat yhä uudestaan. Kokosimme yhteen esiintymisen asiantuntijoiden vinkkejä ja opimme itsekin.

Harjoittele

Julkisen esiintymisen maailmanmestarin luulisi tietävän: Mohammed Qahtani voitti kansainvälisen kilpailun 33 000 osallistujan nenän edestä. Hänen vinkkinsä on yksinkertainen: Qahtani neuvoo valmistautumaan ja harjoittelemaan kriittisen yleisön edessä. Yleisönä voi olla puolisosi, lapsesi, mummosi – tärkeintä on, että puhut rehelliselle yleisölle. Kuvaa puheesi web-kameralla. Katso ja arvioi esiintymistäsi.

Tutustu esiintymistilaan

Saavu ajoissa esiintymispaikkaan ja tutustu rauhassa tilaan sekä akustiikkaan. Tutustu myös tarvitsemaasi tekniikkaan, ja ota selvää keneen voit olla yhteydessä, jos törmäät ongelmiin.

Käännä jännitys innostukseksi

Yksi suosituimmista TED-puhujista, johtamisasiantuntija Simon Sinek vinkkaa hyödyntämään esiintymistä edeltävän jännityksen. Se on energiaa, joka virittää sinut valmiiksi, aivan kuten huippu-urheilijan ennen suoritusta. Opettele kääntämään jännitys positiiviseksi energiaksi – innostukseksi – esimerkiksi sanomalla itsellesi kaksi merkittävää sanaa: ”Olen innoissani.”

Aloita koukulla

Bisnesalan huippuyliopisto IESE:n luennoitsija Conor Neill kehottaa aloittamaan puheet tarttuvalla koukulla. Sijoita puheesi alkuun jokin henkilökohtainen anekdootti, asiantuntijan sitaatti tai pysäyttävä tilasto. Jotain mikä kumpuaa sinusta itsestäsi, mikä liikauttaa myös sinua aiheessasi.

Muista katsekontakti

Ota katsekontaktia yleisöön, yhteen ihmiseen kerrallaan, ja anna katseen kiertää yleisössä. Älä puhu yleisölle, vaan puhu sen kanssa. Kerro jokin kokonainen ajatus tai lause katsoen yhteen yleisön jäseneen – kuin keskustelisit juuri hänen kanssaan. Sen jälkeen siirry sulavasti eteenpäin.

Muista hengittää

TED-puhujien puhevalmentaja Gina Barnett muistuttaa puhujiaan aina hengittämään. Jännittäessä ihminen hengittää helposti nopeasti ja kevyesti. Ääni värisee ja kuulostaa kireältä. Hengitä tarkoituksellisesti muutaman kerran syvään. Se rauhoittaa ja helpottaa keskittymään.

Pidä taukoja

Moni pitää turhaa kiirettä puheessaan – aivan kuin kiirehtien pois esiintymistilanteesta. Tauota esiintymistäsi sopivissa kohdissa, muutamiksi sekunneiksi. Niin voit korostaa tärkeimpiä pointtejasi ja luoda dynamiikkaa esiintymiseesi. Samalla annat yleisölle mahdollisuuden sisäistää kuulemaansa.

Hanki kokemusta

Useiden esiintymisten antamaa kokemusta ei voi korvata millään. Ole rohkea ja käytä jokainen mahdollisuus esiintyä, minkä saat. Kokemus tekee mestarin.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *