Esiintyjän opas

Syke nousee, kaulus kiristää ja otsa hikoaa.
Julkinen esiintyminen jännittää aina.

flik_icon

Riku Pyhälä

2017 / 01 / 05

Kirjoittaja työskentelee FLIKissä Tuottajana ja Content Ninjana.

Julkisesta esiintymisestä on tullut työelämässä arkipäivää, ja moni tuskailee tilanteen kanssa. Paksut amerikkalaiset esiintymisoppaat tuntuvat yhtäkkiä houkuttelevilta. Parhaissa oppaissa toistuvat kuitenkin muutamat yksinkertaiset asiat yhä uudestaan. Kokosimme yhteen esiintymisen asiantuntijoiden vinkkejä ja opimme itsekin.

Harjoittele

Julkisen esiintymisen maailmanmestarin luulisi tietävän: Mohammed Qahtani voitti kansainvälisen kilpailun 33 000 osallistujan nenän edestä. Hänen vinkkinsä on yksinkertainen: Qahtani neuvoo valmistautumaan ja harjoittelemaan kriittisen yleisön edessä. Yleisönä voi olla puolisosi, lapsesi, mummosi – tärkeintä on, että puhut rehelliselle yleisölle. Kuvaa puheesi web-kameralla. Katso ja arvioi esiintymistäsi.

Tutustu esiintymistilaan

Saavu ajoissa esiintymispaikkaan ja tutustu rauhassa tilaan sekä akustiikkaan. Tutustu myös tarvitsemaasi tekniikkaan, ja ota selvää keneen voit olla yhteydessä, jos törmäät ongelmiin. Tekniset ammattilaiset ovat paikalla tilaisuudessa juuri sinua ja sinun esiintymistäsi varten.

Käännä jännitys innostukseksi

Yksi suosituimmista TED-puhujista, johtamisasiantuntija Simon Sinek vinkkaa hyödyntämään esiintymistä edeltävän jännityksen. Se on energiaa, joka virittää esiintyjän valmiiksi, aivan kuten huippu-urheilijan ennen suoritusta. Opettele kääntämään jännitys positiiviseksi energiaksi – innostukseksi – esimerkiksi sanomalla itsellesi kaksi tärkeää sanaa: “Olen innoissani.”

Aloita koukulla

Bisnesalan huippuyliopisto IESE:n luennoitsija Conor Neill kehottaa aloittamaan puheet tarttuvalla koukulla. Sijoita puheesi alkuun jokin henkilökohtainen anekdootti, asiantuntijan sitaatti tai pysäyttävä tilasto. Jotain mikä kumpuaa sinusta itsestäsi, mikä liikauttaa sinua aiheessasi. Se herättää myös yleisösi mielenkiinnon.

Muista katsekontakti

Ota katsekontaktia yleisöön, yhteen ihmiseen kerrallaan, ja anna katseen kiertää rauhallisesti yleisössä. Älä kohdista puhettasi yleisölle, vaan puhu sen kanssa. Kerro jokin kokonainen ajatus tai lause katsoen yhteen yleisön jäseneen – kuin keskustelisit juuri hänen kanssaan. Sen jälkeen siirry sulavasti eteenpäin.

Muista hengittää

TED-puhujien puhevalmentaja Gina Barnett muistuttaa puhujiaan aina hengittämään. Jännittäessä ihminen hengittää helposti nopeasti ja kevyesti. Kurkku kuivuu, ääni värisee ja esiintyjän ääni alkaa kuulostaa kireältä. Hengitä tarkoituksellisesti muutaman kerran syvään. Se rauhoittaa ja helpottaa keskittymään.

Pidä taukoja

Moni pitää turhaa kiirettä puheessaan – aivan kuin kiirehtien pois esiintymistilanteesta. Tauota esiintymistäsi sopivissa kohdissa, muutamiksi sekunneiksi. Niin voit korostaa tärkeimpiä pointtejasi ja luoda dynamiikkaa esiintymiseesi. Samalla annat yleisölle mahdollisuuden sisäistää kuulemaansa.

Hanki kokemusta

Kymmenien tai jopa satojen esiintymisten antamaa kokemusta ei voi korvata millään. Ole rohkea, heittäydy ja haasta itsesi. Käytä jokainen mahdollisuus esiintyä, minkä saat. Tee virheitä ja käännä ne opiksi. Kokemus tekee mestarin – myös esiintyjästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *